torsdag 11 april 2013

Värmeutvidgning och densitet




1. Värme är rörelse hos partiklar, ju varmare desto mer rörs partiklarna.
2. Ju mer partiklar rör på sig desto större utrymme behöver de.
3. Värme påverkar alltså storleken på föremål.
4. Ju varmare ett material är desto större volym har det (tar större utrymme) och ju kallare ett föremål är desto mindre volym har det (tar mindre utrymme).

Jag vill passa på att påminna om densitet, alltså materials täthet. Ju tätare ett material är desto högre densitet har det. Densitet beräknas så här: massa/volym. Ett tankeexperiment: tag ett tomt mjölkpaket, fyll det med vatten. Tag ett annat tomt mjölkpaket och fyll det med blyhagel. Vilket väger mest och vilket av bly och vatten har därför högst densitet?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Anders-Celsius-Head.jpg
Anders Celsius, målad av Olof Arenius.
Det finns något undantag till punkt 4 och det viktigaste (by far) är vatten. Även fast is är kallare än flytande vatten så flyter ju is ovanpå vatten, alltså har det lägre densitet (annars skulle is väga mer och sjunka till botten)!) Annars tar i princip alla ämnen mer utrymme när de värms upp och får alltså lägre densitet när de blir varmare.

En analog termometer (alltså en med vätska, inte en digital) fungerar enligt punkt 4. Ju varmare det är desto större volym får vätskan och det kan vi läsa av på temperaturskalan. Celsiusskalan är förresten uppkallad efter en svensk vetenskapsman, Anders Celsius, som levde på 1700-talet. Han blev endast 42 år gammal men hans namn lever kvar än idag 250 år senare... Awesome. Läs mer om Celsius på wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar