torsdag 11 april 2013

Värmeexperiment - matolja och vatten

Vi har idag undersökt hur lika stor volym matolja och vatten värmdes upp när de stod bredvid varandra på en elektrobrännare som var igång på steg 4. Matoljan värmdes upp mycket snabbare än vattnet.

En grupp jämförde det med att om man häller vätskan längs en bräda som man lutar kommer oljan att sprida ut sig och vattnet rinner iväg på en gång. Vi kan faktiskt dra en parallell från detta till vad som sker!

Vattnet håller nämligen ihop mycket bättre än vad matoljan gör (allt vattnet rinner iväg medan matoljan sprider ut sig). Både matolja och vatten består av molekyler och mellan molekylerna finns det bindningar som håller samman vätskan. Bindningarna mellan vattenmolekylerna är mycket starkare än bindningen som finns mellan oljemolekylerna, därför håller vattnet som rinner utför brädan ihop och oljan sprider ut sig.

Vad har det med uppvärmningen att göra? Jo, värme är ju energi i form av partiklar som rör sig (ju mer de rör sig desto varmare). Vattenmolekylerna håller hårt i varandra och därför är det svårt att få dem att ändra temperatur (både upp och ner). Oljemolekylerna håller inte lika hårt i varandra och därför är det lättare att få dem att ändra temperatur (både upp och ner). När vi tillför lika mycket värmeenergi till vatten som till matolja har både fått lika mycket värmeenergi men oljan har fått högst temperatur!

5 kommentarer:

  1. hur kan vi skilja de då

    SvaraRadera
  2. Hur kan vi destillera de från varandra

    SvaraRadera
  3. Tjena, En gammal Gun-Britt här. Jag har tyvärr sisådär 40 elever att sätta betyg på. Jag är tjock som en kossa och måste hinna med att äta min chips. Kan du ge mig lite råd, från lärare till gammal tjockis. Jag skulle vilja veta hur man sätter betyg på små skitungar i Bällsta.

    90-Åringen Gun-Britt.














    :) .i. jag pissar på din katt och slickar på din nakna hund.

    SvaraRadera
  4. instruktioner för svåra.
    körde upp penna i urethra

    SvaraRadera