måndag 18 februari 2013

Hästköttsskandalen

Det har varit mycket i nyheterna senaste dagarna som handlar om att det hittats hästkött i maträtter mm, t.ex. denna så sent som idag måndag 18/2: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hastkott-i-gulasch-fran-lidl. Det står ofta att "En större analys gjordes" men vad är denna större analys?

Svaret ligger i DNA-teknik. Det skiljer ganska mycket genetiskt mellan en ko och en häst, om vi kan jämföra DNA från kött i exempelvis en lasagne med DNA från en ko och en häst så kanske vi märker att den är i stort sett identisk med en av dessa. Hur gör man detta test då? Följ med på lektionen på fredag 22/2 så tar vi reda på det!
hals, gris, griskött hals, kött, råvaror, stek, äta
Vilken av dessa är från en häst? Foto: Hans (http://pixabay.com/sv/hals-gris-grisk%C3%B6tt-hals-k%C3%B6tt-6068/)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar